Meteen naar de inhoud
Wie zijn wortels vernietigt kan niet groeien –  F. Hundertwasser      

 

Familieopstellingen

Wat maakt mensen gelukkigWat hebben mensen nodig om hele mensen te kunnen worden? Wat veroorzaakt geestelijk lijden en pijn? Hoe kan de ene mens de andere bijstaan? Dit zijn vragen die van jongs af aan in mijn leven een rol hebben gespeeld. Tijdens het schrijven van mijn proefschrift over spiritualiteit en humanistische geestelijke verzorging hoorde ik voor het eerst over familieopstellingen. En wel zo positief dat ik later, toen ik wat meer tijd had, op onderzoek uit ben gegaan. Dat bracht voor mij een feest van herkenning. Vooral van inzichten die ik ook door mijn studie van spiritualiteit had ontdekt. Zoals natuurlijk onze intrinsieke verbondenheid met anderen, het belang van orde, erkennen en vergeven op weg naar heling. En ook dat ieder mens uit moet komen met de energetische en emotionele erfenis die hij/zij via de familie mee heeft gekregen. Als je je niet enerzijds los kunt maken van je afkomst en anderzijds kunt verzoenen met je afkomst, dan blijf je diep van binnen met jezelf in het leven worstelen. Ja kunnen zeggen tegen jezelf en tegen je leven lukt niet als je niet ook ja kunt zeggen tegen je ouders en grootouders….. En dat ja zeggen kan soms een heel proces zijn….

In de methodiek van het systemisch werken spreken vooral de rol van intuïtie, samenwerking en het respectvolle uitgangspunt van niet-weten mij aan.

In 2010 heb ik de stap genomen om een opleiding in het opstellingenwerk te gaan doen bij TCT opstellingen in Amersfoort.  Enthousiast, maar ook met een zeer kritische blik, heb ik in de loop der jaren veel ervaring met opstellingenwerk gekregen. Met enige regelmaat deel ik die ervaring met anderen, in de vorm van een lezing of workshop. 

In persoonlijke begeleiding is het mogelijk om een individuele opstelling te doen. Dat kan in de vorm van een tafelopstelling of met vloerankers.