Geestelijke gesprekken
Het leven, ieders leven, is zelden alleen gemakkelijk, gelukkig en vanzelfsprekend. Omgaan met verlies, met tegenslagen, met alleen zijn, gaat niet altijd vanzelf. Het kan fijn zijn dit te delen met iemand die daar echt de tijd voor neemt; aandachtig naar uw verhaal luistert en helpt verhelderen waar het om gaat. U kunt contact opnemen met mij als u:
- u een ingrijpende ervaring heeft meegemaakt en u hierover wilt praten.
- u behoefte hebt aan pas op de plaats, een herbezinning op uw leven en daarover eens met iemand van gedachten wilt wisselen.
- u wel eens een gesprek wilt over wat u bezig houdt in het leven, ondanks dat u zich goed kunt redden.
- u behoefte heeft om met iemand te praten over de naderende voltooiing van uw leven.
- u graag meer betrokken wilt zijn bij de samenleving, bij anderen, maar u weet niet hoe dat aan te pakken.
- u iemand bent verloren en niet weet hoe te rouwen of ooit iemand heeft verloren en nu kampt met uitgestelde rouw.
Het is mogelijk met mij één of meerdere geestelijke gesprekken te voeren waarin ruimte is voor vragen, gevoelens en behoeftes rondom leven, dood, innerlijke bloei, levenskunst, religie, spiritualiteit en identiteit. Uitgangspunt in mijn werk is aandacht en respect voor uw innerlijke belevingswereld. in de vertrouwelijke gesprekken onderzoeken we de vragen en gevoelens die in uw leven een belangrijke, toonaangevende rol spelen. Voorbeelden daarvan kunnen zijn: (onbenoembaar) verdriet, vragen naar de zin van het bestaan, mooie en/of verwarrende spirituele ervaringen of verlangen naar verbondenheid. Gezamenlijk kijken wij naar de uitwerking van deze kwesties in uw leven en zoeken – als u wilt – naar manieren om daar zo vrij en evenwichtig mogelijk in te staan. U kunt contact met mij opnemen voor een vrijblijvend, oriëntatiegesprek. Op basis hiervan kijken wij gezamenlijk of ik iets voor u kan betekenen.
De ervaring leert dat mijn werkwijze verschillende benaderingen van geestelijk leven combineert. Vaak is er sprake van iets wat ik dialogische mindfulness noem. Terwijl we spreken voelen we de woorden die worden uitgewisseld en hebben we een ‘zoekend voelend’ gesprek naar wat gezegd wil worden. Automatisch komt daarmee een meer mystagogisch element in mijn begeleiding, waarbij ik desgewenst instructies voor spiritueel handelen (meditatie, ritualiteit) kan geven.
Maar het begint altijd met luisteren. Luisteren naar wat u nodig heeft en u helpen zelf te luisteren naar wat u nodig heeft. En soms is dat meer praktisch. Met mijn brede achtergrond ben ik een heel flexibele luisteraar die niet van enige pragmatiek is gespeend.
Palliatieve begeleiding
Een aparte vorm van geestelijke begeleiding is mensen bijstaan in een palliatief traject. Wat te doen als je hoort dat je uitbehandeld bent? Bewust of onbewust ga je je dan toch voorbereiden op de dood. Levensvragen dringen zich op. Je gaat de keuzes die je in je leven hebt gemaakt opnieuw wegen, de relaties die je hebt gehad, er kan sprake zijn van spijt over bepaald gedrag, wroeging over gemiste kansen – allerlei facetten uit het leven kunnen in de laatste periode weer boven komen.
Behalve het verleden, kan ook de toekomst zorgen baren. Zeker als je dierbaren moet achterlaten voor wie je je verantwoordelijk voelt. Hoe gaat het verder met mijn kinderen? Redt mijn partner het in z’n eentje?
In zo’n situatie zijn zingevingsvragen onontkoombaar. Aandacht hebben voor die spirituele, levensbeschouwelijke of religieuze vragen van patiënten en hun naasten is dan ook een elementair onderdeel van palliatieve zorg. Ik bied begeleiding in de voorlaatste maar ook in de allerlaatste levensfase. In de praktijk betekent dat vooral luisteren naar het levensverhaal, helpen opmaken van de levensbalans, praten over de levensbeschouwelijke vragen die spelen, over een eventuele euthanasiewens of over de visie op het leven na de dood. Ook het praten over geloofstwijfel of geloofsverdieping kan onderdeel zijn van de spirituele zorgverlening. Een ander belangrijk aspect betreft het afscheid nemen, het loslaten van het leven. Ook bied ik steun aan nabestaanden.
Sinds 2019 wordt begeleiding in de palliatieve fase vergoed door het ministerie van VWS via Centra voor Levensvragen. In de regio Utrecht is dat het Centrum voor Levensvragen Midden Nederland en in de gemeente Utrecht is dat Zin in Utrecht.