Opstellingen
Voor ik als geestelijk begeleider ging werken, ben ik universitair gepromoveerd en die onderzoekende houding neem ik mee in mijn begeleiding. Het samen onderzoeken kan heel mooi worden ingestoken via opstellingen of systemisch werk. In het systemisch werken spreken vooral de rol van intuïtie, samenwerking en het respectvolle uitgangspunt van niet-weten mij aan. In de filosofie noem je deze onderzoekshouding fenomenologie. Opstellingen zijn bekend geworden van de familieopstellingen van Bert Hellinger (o.a. theoloog en fenomenoloog) en in 2010 heb ik een opleiding gevolgd waarbij ik niet alleen heb geleerd grote opstellingen te begeleiden maar ook individuele opstellingen, zoals een tafelopstelling of met vloerankers. Daarna heb ik nog allerlei bijscholingen in andere methodes en invalshoeken gehad.
Voor mij raakt het opstellingenwerk in essentie aan spiritualiteit zoals ik deze in de tradities ben tegengekomen. Zoals natuurlijk onze intrinsieke verbondenheid met anderen, het belang van orde, erkennen en vergeven op weg naar heling. En ook dat ieder mens uit moet komen met de energetische en emotionele erfenis die hij/zij via de familie mee heeft gekregen. Als je je niet enerzijds los kunt maken van je afkomst en anderzijds kunt verzoenen met je afkomst, dan blijf je diep van binnen met jezelf in het leven worstelen. Ja kunnen zeggen tegen jezelf en tegen je leven lukt niet als je niet ook ja kunt zeggen tegen je ouders en grootouders….. En dat ja zeggen kan soms een heel proces zijn….
In een opstelling kan heel voelbaar worden in je lijf en hart wat maakt dat er een nee is en wat er nodig is voor het leven om ten volle door je heen te stromen.