Relatiebegeleiding
Relaties zijn belangrijk en we hebben ze op allerlei niveaus. In den beginne met onze ouders, maar ook met onze eventuele broers of zussen of andere familieleden. Met vrienden, collega’s en potentiële levenspartners. Voor goede relaties is in ieder geval goede wil nodig. Dat je elkaar in wezen het beste gunt. Als dat er niet is, dan ontstaat er ruis die de relatie ondermijnt. Met die goede wil zit het in veel relaties eigenlijk wel goed. Maar naast goede wil is er ook heldere communicatie nodig. En daar ontbreekt het vaak aan. Want al willen we ‘in principe’ het beste voor elkaar, we kunnen andere behoeftes en belangen hebben in de relatie. Dat kan botsingen en strijd veroorzaken en veel pijn.
In mijn eigen leven heb ik geleerd dat er heel veel uit te praten valt en te helen valt als je vanuit goede wil naar elkaar blijft uitreiken en probeert elkaar te verstaan. Maar dat vereist wel discipline en een gespreksmethode, zoals bijvoorbeeld geweldloze communicatie, om niet vanuit pijn op elkaars pijn te gaan reageren.
Je kunt bij me terecht voor alle vormen van relatiebegeleiding. In de loop der jaren ben ik me gaan specialiseren in twee vormen daarvan. De ouder-kind relatie en de partnerrelatie, waarbij ik een bemiddelende en vertalende rol inneem.
Ouder-kind relatie:
Als we diep in ons hart kijken hadden we als ouders graag ideale kinderen gehad die precies deden wat wij fijn en goed vinden. Als kinderen hadden we toch graag die ideale ouders gehad die precies hadden aangevoeld wat wij nodig hadden. Maar zo werkt het helaas zelden. (te)Veel mensen komen uit hun jeugd met een gevoel niet goed genoeg te zijn, met onveilige hechting en andere vroegkinderlijke trauma’s veroorzaakt door onwetende ouders. Veel ouders geven ook maar door wat ze zelf hebben geleerd of juist wat ze zelf hebben gemist. En toch… ondanks de pijn en het onbegrip… de band tussen ouder en kind is sterk en de moeite waard om voor te vechten. In dit geval is het vechten door het onbegrip en de onbehulpzame patronen naar een open, eerlijke en authentieke relatie met elkaar.
Mocht je in de situatie zitten dat je als ouder graag beter en eerlijker contact wilt met je kind, of als kind dat je beter en eerlijker contact wil je ouder(s) maar al je eigen pogingen hebben gefaald? Neem dan eens contact op om te zien of er met goede bemiddelende begeleiding toch nog wat te verruimen valt.
Partnerrelatie:
Als je verliefd bent zie je vooral de goede eigenschappen van je partner. Maar bij het opbouwen van een succesvolle relatie komt meer kijken. Een relatie biedt ook de mogelijkheid om samen te groeien naar een volwassen, bewuste relatie met jezelf en de ander. Mits je van wil bent om de conflicten waar je mee te maken hebt ziet als kansen tot groei.
Meestal is het geen toeval dat je je aangetrokken voelt door je partner. Vaak blijkt je nou net te kiezen voor iemand die eigenschappen heeft – zowel positief als negatief – die vergelijkbaar zijn met de eigenschappen van de mensen die het dichtst bij je stonden toen je klein was. Vaak legt een relatie dan ook onvervulde behoeftes uit de kindertijd bloot. Onopgeloste pijn uit de jeugd, zoals verlaten voelen, gecontroleerd voelen, schaamte en hulpeloosheid, komen weer naar boven in je relatie. Dit is vaak de kern van het conflict dat er met een partner kan ontstaan. Maar juist een liefdevolle en bewuste partnerrelatie biedt mogelijkheden om daarin te helen. De relatie zelf is als het ware de therapie.
Het is wel erg lastig om daar met zijn tweeen uit te komen. Zeker als het dagelijks bestaan met al zijn drukte ervoor zorgt dat je niet vaak met elkaar stil kunt staan bij wat er gebeurt. Een traject van relatiebegeleiding biedt de ruimte, rust en veiligheid om al spiegelend met jezelf en de ander helder te krijgen welke heling er nodig is.